Müziğin Rengiyle buluşuyoruz..

hazırlanan projelerle kapsamli etkinlikler

Proje1- Renkli Kartlarla Müzik Öğretim Metodları Atölye Raporu

Atölte Tarihi:25-27 Aralık 2017

25 Aralık’ta ma music center’da müzik eğitmeni olabilmeleri için yetiştirdiğimiz 60 öğretmen adayı ile atölye çalışması başladı. Atölye, Amsterdam Aslan Muziek Centrum’dan gelen eğitmen Hakan UYRUM tarafından yürütüldü. Birinci gün tanışma etkinliklerini takiben atölyede kullanılacak eğitim materyalleri tanıtıldı ve hemen ardından renkli nota kartları, renkli ses boruları (boomwhackers) ve klankstavenler ile eğitmen tarafından örnek  çalışmalar yapıldı. Renkli nota kartları, boomwhackers ve klankstavenler ile hangi yaş grubuna, hangi düzeyde aranjeler yapılarak müzik çalışması yapılabilir, aranje yaparken nelere dikkat etmek gerekir, bunların hepsi tartışılıp pratik uygulamaları atölye katılımcısı eğitmen adaylarıyla birlikte yapıldı. 

katılımcısı eğitmen adaylarıyla birlikte yapıldı. Çocuğun kendini özgürce ve özgüvenli bir şekilde ifade etmesinden tutun da, grup ile birlikte çalışma ruhu ve disiplinine kadar, pratik çalışmalar yapıldı. Atölye eğitmeni tarafından öğretilen her öğretim tekniği için atölye katılımcıları çalışma gruplarına ayrılarak sunumlarını hazırladılar. Her grup çalışması sonunda toplu sunumlar yapıldı. Sunumlarınardından hazırlanan ve uygulanan tekniklerin eksik ve iyi yönleri tartışılarak önerilerde bulunuldu eğitmen tarafından. Atölyenin 3. yani son günü de tüm katılımcılar 2 gruba ayrıldı ve ma music’in salonunda kendilerinin hazırladıkları bir ezgiyi, atölye boyunca öğrendikleri tüm teknikleri de uygulayarak bir sunum yaptılar. Atölye çok verimli geçti. Şu an aynı öğretim teknikleri ma music’teki eğitmen ve eğitmen adayları tarafından müzik öğretiminde aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Aynı zamanda atölye eğitmeni Hakan UYRUM ile 2018 yılında yapılabilecek atölye çalışmaları hakkında konuşma fırsatımız da oldu. 2018 yılındaki atölye çalışmalarının daha detaylı ve uzun soluklu atölyeler olması gerektiği fikri ön plana çıktı. Bazı metotlarda uzmanlaşabilecek eğitmen atölyelerinin yapılması, bunun için gerekliyse her metot için 2 eğitmen adayının yurt dışında eğitim alması gibi fikirler üzerine de sohbetler yapıldı.

proje-2

Proje2- Herkes İçin Müzik,Dans ve Tiyatro Atölyesi

20-24 Ekim 2018

Piyano Atölyesi: ma music akademisi eğitmen adayları için Eğitmen Yetiştirme Atölyeleri(Masterclass) yapıldı. Ma music’te piyano eğitimi alan öğrenciler içinpiyano atölyeleri yapıldı.
– Klasik Gitar Atölyesi:ma music akademisi gitar eğitmenleri için masterclass Eğitmen Atölyeleri yapıldı. Ma music’te gitar eğitimi alan çocuk ve yetişkin öğrenciler ile gitar atölyesi yapıldı.

– Çok Sesli Koro Atölyesi: ma music akademisi Eğitmen Adayları için Çok Sesli Koro atölyesi yapıldı.
– Ma music Akademisi Eğitmenleri tarafından, Def, Santoor, Kemançe ve Setar Masterclass atölyeleri yapıldı, Amsterdam’dan gelen eğitmenler için.
– Projenin son gününde ma music Rojhilat Ma Ensemble tarafından mini bir dinleti sundu.
– Projenin son gününde, Amsterdam’dan gelen piyano ve gitar eğitmenleri mini bir dinleti sundu.
– Projenin son gününde, Koro atölyesi katılımcıları bir performans sergiledi.
– Projenin sonunda ma music Çocuk Orkestrası bir konser verdi.

Proje3-“Şarkılardan Köprü Yaptık”

Çok Kültürlü-Çok Dilli Müzik Eğitim Materyali hazırlandı.  Kürdistan’da konuşulan Kürtçenin Kurmanci, Dimilî ve Soranice lehçelerinden 5’er çocuk şarkısı, 5 tane Ermenice ve 5 tane de Türkçe olmak üzere, toplamda 25 adet orijinal ve geleneksel çocuk şarkısı, bu dillerde üreten müzisyen ve sanatçılarla işbirliği içinde üretilip ve derlendi. Şarkılar için yeni sözler yazıldı, Ermenice ezgiler için, kendisi de Ermeni olan müzisyen Sevana Tachkiryan ile ortak çalışma yürütülerek çocuklara uygun geleneksel şarkılar seçildi. 

Tüm şarkılar için farklı aranjörler tarafından özel aranjeler yapılarak 25 şarkının tamamı stüdyo ortamında profesyonelce kayıt altına alındı. Her bir şarkı için Yaratıcı Öğretim Metodu geliştirilerek bir öğretim metodu hazırlandı. Bu metot bir kitapçık halinde  “Çocuklar için Çok Dilli Şarkılar” şeklinde Müzik Eğitim Kurumlarının hizmetine sunuldu. Şarkılar dijital müzik ortamlarında, Zarok Tv’de ve youtube kanalımızda yayınlandı. Kitapta yer alan şarkılar, çocukların, ebeveynlerinin  ve üretim sürecindeki müzisyenlerin de katıldığı bir konser ile Diyarbakır’da tanıtıldı.

proje-3333

proje-3

proje-333

proje-3

proje-33333

Proje-3

Proje4- Ninnilerden Senfonilere Ezgilerin Yolculuğu

Tanımı

Kürt Müziğinin lehçelerinden geleneksel ezgiler ile Bach, Mozart, Beethoven ve diğer klasik müzik sanatçılarının eserleriyle zenginleştirilecek olan keman ve piyano öğretim metotları hazırlanacak. İsveç ve Portekiz’de yaşayan iki müzisyen ile işbirliği içinde telekonferans(Zoom, Webex) aracılığıyla Öğretim Materyali hazırlanacak.Dijital olarak öğretime hazır hale getirilecek olan metotlar,proje kapsamında yapılacak olan web sitemizde videodersler ile kullanıcıların hizmetine sunulacak. Yurt dışında bulunan müzisyenler proje sonucunda ayrı ayrı birer solo performans sergileyeceklerdir sosyal medya hesaplarımız üzerinden.

 

Amaçlar

Kodaly ve Suzuki’nin öğretim felsefelerinden esinlenerek; Dünyadaki ilk ve tek Kürtçe ezgilerden Kürtçe Anadilinde metotlar olacak.

1.Kürtçe geleneksel ezgiler ve klasik müzik ile, piyano ve keman metodu hazırlayarak enstrüman öğrenen kişinin anne babasından öğrendiği Müzikal Anadili ile öğrenmesini sağlayarak, öğrenme sürecini hızlandırmak, zevkli hale getirmek, bu sayede  kültürel asimilasyonun önüne geçmek.

2.Geleneksel ezgiler ile kültürel aidiyeti yaşatarak, evrenselleşmiş klasik müzik eserleriyle dünyaya müzikal kapı aralıyabilmelerini sağlamak.

3.Metotlar dijital bir şekilde on-line ve video dersler için web sitemizde yayımlanacak.

Portfolio